ב-07.02.23 מכרתי את כל מניות דיסני שהחזקתי. סגרתי את הפוזיציה בהפסד של 22%. יום לאחר מכן, דיסני פרסמה את דוח רבעוני שהיה טוב מהצפוי. מאז, המניה הייתה מאוד תנודתית- המחיר קפץ ב-6% וחזר למחיר בו מכרתי תוך 3 ימים.
מתחילת 2023 ועד יום המכירה המניה עלתה ב-25.5%! המשקיעים מתלהבים ממנה. במכירה הסתכנתי בנעילת הפסד עצום בתקופה בה דיסני מתקנת את ההפסדים של 2022.
אם כך, למה למכור? למה להסתכן בפספוס גל עליות נוסף?
אין דבר שיכול להוביל לביצוע השקעות גרועות כמו הפחד מהחמצה (FOMO) שאדם מפתח כאשר הוא רואה עליית מחירי כל המניות בהן הוא לא מחזיק.
כדי להימנע מנפילה למלכודת הזו, כתבתי רשימה המפרטת את הסיבות בגללן החלטתי לסגור את הפוזיציה.
דיסני מסתבכת פוליטית
במרץ 2022, דיסני פרסמה הצהרה פומבית בה היא גינתה חוק שהעבירה ממשלת פלורידה. בעקבות הגינוי, ממשלת פלורידה העבירה החלטה האומרת כי החל מיוני 2023 דיסני תאבד את הזכויות המיוחדות שניתנו לה על מחוז Reedy-Creek. זכויות אלו נתנו לחברה אוטונומיה מיוחדת על המחוז.
דיסני קיבלה את האוטונומיה הזו מממשלת פלורידה בשנת 1967. במסגרתה, החברה הייתה האחראית הבלעדית לפיתוח וניהול המחוז. דיסני יכלה לבנות כל דבר ב”דיסני-וורלד” (פארקים, בתי מלון , עסקים…) כראות עיניה, ללא מתן דין וחשבון לרגולטור בנוגע לתקנות בנייה, ניקוז וכל הכרוך בפיתוח פרויקט נדל”ני.
האנלוגיה הישראלית המתאימה תהיה תרחיש דמיוני בו חברה כלשהי תוכל לפתח תכניות בנייה כלשהן באזור מסוים בישראל, מבלי לעבור את כל התהליך הבירוקרטי הקיים.
במשך 50 שנים דיסני נהנתה מן האוטונומיה הזו. בעוד ארבעה חודשים היא תאבד גם הטבות מס שיעלו לה עשרות מיליוני דולרים בשנה, וגם את האוטונומיה שמאפשרת לה לפתח את הפארקים שלה ללא התחשבות בגחמות ובבירוקרטיה של הממשל המקומי.
התוכן של דיסני נהיה גרוע
האלמנט החזק ביותר של דיסני הוא הקניין הרוחני שלה. ליתר דיוק, הקניין הרוחני שמקודם בדיסני+.
עם זאת, ההרגשה היא שבשנתיים האחרונות החברה עסוקה בקידום אג’נדה פרוגרסיבית יותר מאשר ביצירת תוכן איכותי.
השלב הרביעי של ה-MCU כלל סרטים וסדרות שאיכותם משמעותית נמוכה מהקודמים להם בסדרה, אך הורגשה בכל אחד מהם האג’נדה הפוליטית המקודמת.
קטגוריית סרטי הילדים כללה גם כן מספר סרטים וסדרות שהיו תחת מחלוקת בשל קידום אג’נדה פרוגרסיבית וכשלו בקופות או בשירותי הסטרימינג.
כבעל מניות, מפריע לי כאשר החברה שמה לה בראש מעייניה קידום אג’נדה פוליטית מסוימת, על פני איכות התוכן שהם מייצרים.
מכירת זכויות שידור הקניין הרוחני
כשהוקם את שירות הסטרימינג “דיסני+” ב-2019, בוטלה האפשרות של חברות מתחרות כמו נטפליקס לשדר את התוכן של דיסני. מהלך זה נועד להבטיח כי מנויים חדשים יצטרפו ל”דיסני+” כדי לצפות בתכנים הבלעדיים והאיכותיים האלו.
בשלוש השנים האחרונות הרווחיות של דיסני נפגעה קשות. סגרי הקורונה הביאו לסגירת הפארקים והקרוזים, ההשקעה הכספית האדירה בפיתוח “דיסני+” פגעה ברייטינג של ערוצי הכבלים של דיסני, כלומר, בהכנסות מפרסומות מהם.
התפתחויות כאלו גורמות למשקיעים להיות מאוד לא מרוצים.
כעת, לדיסני יש מעל 160 מיליון מנויים לדיסני+, אך השירות עדיין אינו רווחי. בתחילת החודש דיסני הודיעה על מכירת זכויות שידור התוכן שלה לשירותים מתחרים. ככל הנראה כדי להגדיל את ההכנסות ולפייס את המשקיעים.
אני רואה זאת כניסיון מהיר להגדלת רווחים קצרת טווח. מהלך אימפולסיבי שאינו חלק מאסטרטגיה לטווח ארוך. בעיני ירייה כזו מהמותן היא אקט נואש של הנהלה חסרת מעוף.
דרמה ובזבוז כספים בהנהלת החברה
בפברואר 2020 מנכ”ל החברה ב- 15 שנים האחרונות, בוב אייגר, יצא לגמלאות. לתפקיד המנכ”ל נכנס בוב צ’ייפאק, אותו מינה אייגר ליורש.
רצה הגורל, ולמנכ”ל הנכנס ציפתה הרבה עבודה. חודש לאחר כניסתו לתפקיד החלו סגרי הקורונה בארה”ב. הפארקים והקרוזים נסגרו, אנשים לא יכלו ללכת לקולנוע ודיסני הייתה צריכה לחשב מסלול מחדש.
צ’ייפאק החליט להיכנס בכל הכוח לעסקי הסטרימינג. זה עבד, בעיקר לאור העובדה שלאנשים לא היה שום דבר לעשות. מרבעון לרבעון מספר המנויים גדל בקצב מטורף ומניית החברה עלתה בקצב מסחרר.
המשקיעים היו מרוצים.
מאחורי הקלעים לא הכול היה ורוד. מסתבר שצ’ייפאק הסתכסך עם כל מי שיכל: מאנשי הנהלה אחרים בדיסני, שחקנים מובילים בתעשייה (הסקנדל עם סקרלט ג’והנסון) והממשל בפלורידה.
הצרות הללו והקריסה הדרמטית במחיר המניה ב-2022 הביאו לפיטוריי צ’ייפאק בנובמבר אשתקד ולתפקיד המנכ”ל הוחזר בוב אייגר.
מסתבר שלאורך כל כהונת צ’ייפאק, בחש אייגר בקדרה. הוא היה מדבר עם חברי דירקטוריון והנהלה, ואף יוצא בגלוי כנגד התנהלות מחליפו בתקשורת.
לכאורה, כעת נשמע שהכול נפלא. צ’ייפאק היה המקור לכל הבעיות. משחזר אייגר האגדי לתפקיד אפשר לצפות רק גדולות לדיסני. אלא שאז, הגיע המשקיע האקטיבי נלסון פלץ.
בינואר 2023, פרסמה חברת ההשקעות של פלץ, TRIAN, דו”ח שבו היא סוקרת את דיסני ומפנה אצבע מאשימה כלפי המנכ”ל הנוכחי אייגר, וצוות ההנהלה שעובד תחתיו.
בדו”ח מאשים פלץ את חברי ההנהלה בקבלת תשלומי פיצויים אדירים, בזמן שמניית החברה מפגרת באופן עקבי אחרי מדד ה-S&P500, לאורך כהונת כל אחד מחברי ההנהלה.
באופן ספציפי, הוא מציין לרעה את הפיצויים שקיבל אייגר בארבע השנים, 2017-2021, כ-216 מיליון דולר, בזמן שהמשקיעים ראו החזרים גרועים מאוד להשקעה שלהם.
נכון לעכשיו, בדו”ח הרבעוני האחרון דיסני הודיעה על החזרת הדיבידנד, פיטורי 7000 עובדים וביצוע מהלכי התייעלות.
בינתיים, נראה שהנהלת החברה נשארה זהה והיא רוכבת על טרנד הפיטורים שסוחף את תעשיית הטק.
לאור הסיבות הנ”ל, אני משוכנע שעשיתי את המהלך הנכון. גם אם מחיר המניה ימשיך לעלות, השתכנעתי שהצעד הנכון היה למכור ולהשקיע את הכסף שלי בחברות טובות יותר.