דאג לניקובים איכותיים בכרטיסייה שלך
גם לפוסט זה אני מצרף את הקטע הקצר הזה, בו מסביר וורן באפט את מידת הכבוד שעלינו לנקוט בתיק המניות שלנו. אם נדמה את תיק ההשקעות לכרטיסיית אוטובוס עם מספר ניקובים קטן ומוגבל לכל החיים, נדאג שכל ניקוב בכרטיסייה יוביל אותנו ליעד מרתק ולא לבניין העירייה. כך גם עם ההשקעות שלי. עדיף לחסוך כסף בצד, לפתח תזה מעמיקה ומקיפה על החברות שמעניינות אותי ולקנות כשמגיעה ההזדמנות.
חיפזון לרכישת מניות חברה שאין לי תזה מבוססת עליה עלול לגרום להפסדים.
המנע מחברות שהתנהלותן מושפעת מפוליטיקה
פוליטיקאים יכולים לעזור למחיר מניה לעלות ויכולים לגרום לו לרדת. השאלה העיקרית- כמה השפעה יש לפוליטיקאים על האופן בו חברה עושה כסף?
מטרתן של חברות היא ליצור רווחים לבעלי המניות. בחלק מן המקרים, לפוליטיקאים יש השפעה גדולה על כך.
בבואי להשקיע בחברה, עליי לשאול את עצמי:
האם העסק העיקרי של החברה מושפע דעת הקהל וכפועל יוצא בכך, מהחלטות של פוליטיקאים?
דוגמה אחת לכך היא מכרות האורניום שהייתי מושקע בהן. דעת הקהל העולמית מתנגדת להטמעת טכנולוגיות ליצירת אנרגיה ממקורות גרעיניים. כנבחרי ציבור, פוליטיקאים במדינות מערביות רבות פעלו בשנים האחרונות למיגור מקורות האנרגיה הגרעיניים. הדוגמה האחרונה לכך היא גרמניה, שסגרה את שלושת הכורים הגרעיניים האחרונים שלה.

האם החברה מושכת תשומת לב שלילית מפוליטיקאים?
מטבעם, פוליטיקאים נוהגים לנטור טינה. אם חברה עושה במודע פעולות המתריסות כנגד האג’נדה הפוליטית של מפלגת השלטון, תגובת הנגד עלולה להיות חזקה והרסנית. הדוגמה הקיצונית ביותר שראיתי היא דיסני. מנכ”ל החברה התריס במפגין כנגד מושל מדינת פלורידה והכריז שהם לא יתמכו בחוק שרוצים להעביר במדינה. מושל פלורידה לא נשאר חייב וביטל את הטבות המס שלהן הייתה דיסני זכאית במשך עשרות שנים.
השקע בחברות משעממות
כלל אצבע- ככל שחברה משעממת יותר, כך ככל הנראה היא תהיה השקעה טובה יותר לטווח הארוך.
את כלל האצבע המוזר הזה הגה פיטר לינץ’, ונוכחתי לדעת שהוא נכון ברוב המקרים. על חברות משעממות כמעט ולא שומעים. אמנם, שינויים במחיר המניה שלהן עשויים להיות איטיים יותר, אך מחירן לא סובל מהתנודתיות המאפיינת את מחיר המניות החמות ביותר בשוק.
תנודתיות יכולה לדחוף מחיר מניה לשחקים או להפיל אותו לקרשים ולגרום למכירה בהפסד. חברות משעממות עושות כסף מבלי להלחיץ את בעלי המניות שלהן.

קח בערבון מוגבל פעולות של משקיעים גדולים
נקודת המוצא בנוגע למשקיעים גדולים היא שניסיונם וחכמתם מסייעים להם להימנע משגיאות ולזהות הזדמנויות מעולות. הסתמכות על הרכישות/מכירות של “הכסף החכם” היא מסוכנת. אין לי מידע על הפעולות שהם מבצעים בקנה מידה יומיומי. המידע שאני מקבל הוא סיכום רבעוני של פעולותיהם.
בנוסף, מרווח הביטחון שלהם, והאופן בו הם מחשבים אותו שונה מזה שלי. ייתכן שאני לא מסוגל נפשית לעמוד בנפילות שהם מסוגלים לעמוד בהן. כמו-כן, אסטרטגיית ההשקעה שלהם מתחשבת בהמון גורמים שאני לא מכיר, והם מצטרפים להשפעה על סיבולת הסיכון שלהם.
אסור להסיק מסקנות על סמך פעולות או אמירות של משקיעים גדולים. אפשר להשתמש בהם ככלי לזיהוי חברות שכדאי להשקיע בהן. אך חובה עליי לבצע מחקר מעמיק על כל אחת מהחברות הללו ולא ללכת כעיוור אחרי המשקיעים הגדולים. ישנן דוגמאות רבות לפוזיציות שמשקיעים גדולים נכנסו אליהן ומחירן קרס ב-2022: צ’רלי מאנגר ועליבאבא, ביל אקמן ונטפליקס, וורן באפט ואפל.
ללא מחקר אישי מעמיק על פרטי הפרטים של החברה והתנאים בהם היא חיה, אעשה טעויות כגון מכירה בהפסד או ניצול לא מספק של הזדמנויות שצצות בדרך בגלל הפחד מהפסד.

השקע במה שאתה מכיר
“להכיר חברה” דורש יותר מביצוע סקירה קצרה של סיכום הדוחות הכספיים שלה.
הכרה אמיתית של חברה דורשת גם הבנה של מאפיינים איכותיים שלה.
איכות המוצרים
- המצב האופטימלי הוא הכרה ממקור ראשון (התנסות). הדבר הטוב הבא הוא בירור דעת הקהל עליהם.
היכרות עם הנהלת החברה
- צריך לענות על שאלות כגון:
- – מה הרקע המקצועי של בעלי התפקידים הבכירים?
- – מה מאפיין את אסטרטגיית הניהול של ההנהלה?
- -מה התכניות העתידיות של ההנהלה?
להבין את האופן בו מתנהלת התעשייה
- – מה הגורמים המשפיעים עליה?
- – האם הסביבה המאקרו-כלכלית משפיעה על התעשייה?
- – האם התפתחויות גיאופוליטיות משפיעות על התעשייה?
מאפיינים איכותיים אלו ועוד מצטרפים אל המאפיינים הכמותיים ליצירת תזה מפורטת ומשכנעת שתעזור להבין את ההיסטוריה והמצב הנוכחי של החברה ותשפוך אור על הכיוון העתידי שלה. כלומר, האם העסק הולך להשתפר או אולי הוא בדרך להידרדר?
במידה והגענו למסקנה שהעסק עומד להידרדר (שימו לב, העסק, לא מחיר המניה) או לחילופין, אם מסתבר שאני לא מכיר את החברה טוב מספיק, עדיף למכור- בין אם מדובר במימוש רווח או בנעילת הפסד.