פירמידת הרווח

באופן כללי, חברות קיימות כדי לייצר רווחים. החברה היא גוף משפטי נפרד מבעלי המניות שלה ומניותיה מייצגות אגד של זכויות וחובות חוזיות בין הגופים.

אחת מהזכויות היא השתתפות בעלי המניות ברווחי החברה. במילים פשוטות, כבעלי מניות, יש לנו זכות משפטית לקבל נתח מסוים מהרווחים שחברה מייצרת.

אבל איך חברה מייצרת רווחים? כדי לענות על השאלה הזו, פיתחתי לעצמי את “פירמידת הרווח”.

הפירמידה מתארת את השלבים השונים בהם כסף מתגלגל בחברה ומה משפיע על הסכום העובר משלב אחד לשלב הבא. באמצעות הפירמידה אנשים המעוניינים להשקיע במניות ספציפיות מסוגלים להבין כיצד החברות מנווטות את הכנסותיהן ולזהות מי החברות הכדאיות ביותר להשקעה.

פדיון (Revenues)

סך ההכנסות של עסק כתוצאה מפעילות עסקית שוטפת – מכירת מוצרים/שירותים. מכונה גם “השורה העליונה” מפני שהוא מופיע בראשית דו”ח “רווח והפסד” של חברה.

ברוב המקרים, ניתן לחשב את הפדיון לפי הנוסחה:

עלייה מתמדת בהכנסות מייקרוסופט משנה לשנה
הכנסות מייקרוסופט לרבעון 1, 2023

הפדיון מהווה את הבסיס של פירמידת הרווח. ממנו מחסרים את הוצאות החברה בדרך ל-“שורה התחתונה”.

 

רווח גולמי (Gross Profit)

מתמטית, הרווח הגולמי מתקבל מהנוסחה:

עלות המכר (Cost of Goods Sold) היא סך כל העלויות הקשורות ישירות בייצור מוצר ומכירתו: חומרי גלם, שכר עובדי הייצור, עלויות ציוד ושכירות מפעלי הייצור.

 

במילים פשוטות, הרווח הגולמי מציג כמה מההכנסות על מוצר/שירות נשארו לאחר ניכוי עלויות הייצור.

 

הרווח הגולמי מאפשר לכמת את היעילות בה חברה מייצרת את מוצריה. חברה יכולה להגדיל את הרווח הגולמי ע”י העלאת מחירי המוצרים, הורדת עלויות הייצור או ביצוע שניהם.  

 

מדד טוב יותר ליעילות הייצור הוא שולי הרווח הגולמי (Gross Margin). זהו מבט על החלק היחסי (באחוזים) של הרווח הגולמי מכלל ההכנסות. מחושב ע”י:

ניתן לבחון את שולי הרווח הגולמי לאורך הזמן וכך לבחון האם תהליכי הייצור נהיים יעילים יותר עם הזמן.

שולי הרווח הגולמי של מייקרוסופט

הואיל ושול הרווח הגולמי הוא מדד מנורמל, הוא אינו מושפע מגורמים כמו אינפלציה או העלאת מחירים, שעשויים להגדיל את הרווח הגולמי ולהציג מצג שווא של שיפור היעילות, כאשר בפועל יעילות הייצור לא השתנתה (או קטנה).

 

אמחיש בעזרת דוגמה:

 

נניח שבשנת 2022 מכרתי חולצה אחת ב-100 ₪ ועלות הייצור שלי הייתה 10 ₪. מחישוב פשוט נקבל שהרווח הגולמי שלי היה 90 ₪ ושולי הרווח הגולמי- 90%.

 

ב-2023 הייתה אינפלציה של 10% שגרמה לעלות הייצור שלי לגדול ל-11 ₪. לכן, החלטתי להעלות את מחיר החולצה בהתאם לאינפלציה למחיר של 110 ₪ . החישוב הפשוט יגלה שהרווח הגולמי כעת הוא 99 ₪, עלייה של 10% (9 ₪ ) בשנה אחת! נשמע טוב לא?

 

לכאורה, עושה רושם שייצור החולצה יעיל יותר ומשאיר לי סכום גדול יותר מההכנסות. אך חישוב פשוט מראה כי שולי הרווח הגולמי לא השתנו ועדיין עומדים על 90%.

 

במילים פשוטות, אמנם נשאר לי סכום גדול יותר של כסף ביד, אך תהליך הייצור שלי לא נהיה יעיל יותר כי גודל החתיכה מהעוגה נשאר זהה.

בנוסף, ניתן להשתמש בשול הרווח הגולמי להשוואה בין חברות שונות שלהן שעלויות הייצור וההכנסות שלהן אינן זהות.

רווח תפעולי (Operating Income)

סכום הכסף הנשאר לחברה לאחר שקלול ההוצאות התפעוליות (הוצאות שוטפות) מפעילותה העסקית. הוצאות תפעוליות נובעות מפעילות סדירה של העסק: שכר עובדים שאינם עוסקים בייצור (עובדי מכירה והנהלה), ירידת ערך ציוד ייצור עקב בלאי, שירותים בסיסיים (חשמל, מים וכד’), שיווק, שילוח, מחקר ופיתוח והחזרי חובות.

 

מתמטית:

הרווח התפעולי אינו משקלל בתוכו מיסים או הוצאות חד-פעמיות (תשלום לעו”ד לדוגמה).

 

הגדלת הרווח התפעולי משמה שהנהלת החברה מסוגלת להגדיל את ההכנסות תוך שליטה בכלל ההוצאות התפעוליות ועלויות הייצור של העסק.

 

בדומה לשולי רווח גולמי, ניתן לחשב גם את שולי הרווח התפעולי של החברה. 

הם מספקים מבט מנורמל שמודד את יעילות הפעילות השוטפת של החברה ומאפשר לראות כיצד היא משתנה לאורך הזמן או להשוות את יעילות הפעילות השוטפת של חברות שונות.

הרווח התפעולי לרבעון 1, 2023. מייקרוסופט.
שולי הרווח התפעולי לאורך השנים.

רווח נקי (Net Income)

השורה התחתונה. סך הכסף שנשאר לחברה לאחר קיזוז מיסים, ריביות על חובות, השקעה בחברות אחרות ותשלומים חד-פעמיים (הוצאות משפט לדוגמה), בנוסף לעלויות המכר וההוצאות התפעוליות.

 

מחושב לפי

הרווח הנקי עשוי לכלול אפיקי הכנסה נוספים שאינם חלק מההכנסות על מכירת מוצרי/שירותי החברה (ריביות על השקעות לדוגמה).

 

אם הרווח הנקי חיובי, החברה הרוויחה כסף. לחילופין, רווח נקי שלילי משמעותו שהחברה הפסידה כסף.

 

בסופו של דבר, זהו סכום הכסף שבעלי המניות יכולים לקבל מהחברה. החברה יכולה להשתמש בכסף זה להשקעות נוספות לצורך גידול, לחלק אותו כדיבידנד או להשתמש בו לרכישה חוזרת של מניות החברה מהשוק.

 

שולי הרווח הנקי הם המדד הסופי לרווחיות החברה. זהו היחס בין הרווח הנקי לסך הכנסות החברה. ככל ששולי הרווח הנקי גבוהים יותר, כך החברה רווחית יותר. כלומר, נתח גדול יותר מההכנסות מגיע אל בעלי המניות.

הרווח הנקי של מייקרוסופט לרבעון 1, 2023.
שולי הרווח הנקי לאורך השנים. מייקרוסופט.

רווח למניה (EPS-Earnings per Share)

הרווח למניה מודד את כמות הכסף מתוך הרווח הנקי לו זכאי אדם המחזיק המניה אחת של החברה.

אדם המחזיק ביותר ממניה אחת זכאי לנתח מהרווח הנקי בהתאם למספר המניות שבבעלותו. כבעלי מניות, שאיפתנו היא לראות את הרווח למניה עולה עם הזמן. ניתן להגדילו ע”י הגדלת הרווח הנקי- יותר הכנסות / פחות הוצאות, או ע”י הקטנת מספר מניות החברה הקיימות בשוק (רכישה חוזרה).

רווח למניה רבעוני של מייקרוסופט
מספר מניות מייקרוסופט בשוק. לאורך הזמן החברה עוסקת ברכישה חוזרת של מניות.
הכנסות מייקרוסופט לאורך השנים. הגידול ברווח למניה מתאים לגידול בהכנסות.