את החשבון אצל הברוקר פתחתי באוקטובר 2020. הספקתי לצבור ותק של חצי שנה במשרת סטודנט שסיפקה לי שכר חודשי ממוצע של 6 אלף שקל בחודש. הרגשתי שהגיע הזמן לנצל את המעט שאני מרוויח ולהתחיל להשקיע בשוק ההון.
בשנתיים שעברו מאז הרבה מאוד התרחש בשוק המניות. 2021 הייתה שנה שבה כל השוק המריא על חללית לירח. מיד אחריה הגיעה שנת 2022 בה החללית התפוצצה והשוק צנח בצניחה חופשית לקרקע.
לאור כל הטירוף שהתרחש בעולם בשנתיים האלו, חשבתי שהגיע הזמן לניתוח עמוק של תיק ההשקעות שלי.
בפוסט הזה אנתח את השנה הראשונה בה השקעתי- סוף 2020 ועד סוף 2021. בפוסט הבא אנתח את תיק ההשקעות שלי בשנת 2022. לאחר מכן אכתוב פוסט סיכום, בו אשתדל לזקק את ניתוח התיק למספר מסקנות ועקרונות פשוטים.
את ביצועי התיק אשווה לביצועי מדד S&P500. מדד המבצע ממוצע משוקלל למחיר המניות של 500 החברות הגדולות בארה”ב, ונחשב מדד ייחוס מקובל מאוד.
במילה אחת, גרוע!
את השנה הראשונה שלי בשוק סיימתי בפיגור של בערך 12%… אם אמשיך כך, עדיף לי לסגור את הבסטה ולהשקיע את הכסף שלי בקרן מחקה מדד.
כדי להבין מה הסיבה למפח הנפש הזה, ניתן הצצה ברשימת המניות שיצא לי להחזיק במהלך שנת 2021 (קניתי ומכרתי או קניתי והחזקתי מעבר ל-2021).
מניות |
מניות נדל”ן |
קרנות סל |
סה”כ אחזקות שעברו בין אצבעותיי |
20 |
8 |
3 |
31 |
אני חייב להודות, אני מופתע.
לא הרגשתי שקניתי כלכך הרבה ניירות ערך, את חלקם אפילו לא זכרתי שהחזקתי. נראה שלא השקעתי הרבה מחשבה ברוב הרכישות הללו, אם בכלל השקעתי מחשבה ברכישה כלשהי.
במובן הזה, עשיתי בדיוק ההפך ממה שמציע וורן באפט. המסקנה המתבקשת היא שכדאי מאוד להקשיב לו.
מניות האורניום (NXE,GLO,UUUU)- מתודה רדיואקטיבית לפתיחת תיק השקעות
המניות הראשונות שקניתי. אלו מניות של חברות שעסוקות בכריית אורניום ומכירתו. מעבר לכך, לא אלאה אתכם במידע על שלוש החברות הללו.
מתודת ההשקעה שלי בתחילת הדרך הושפעה מתפיסת העולם של חבר לעבודה. השתכנעתי שהשקעה באורניום כמקור לאנרגיה מתחדשת היא רווחית בגלל סיפור שסיפר לי. מקורות האנרגיה המתחדשת לא מסוגלים לספק דיי אנרגיה לעולם המודרני שלנו. כדי לעבור לאנרגיות מתחדשות, על מדינות להתחיל לייצר אנרגיה גם ממקורות גרעיניים. אחרת האור בבתים שלנו יכבה.
מניות האורניום התאימו טוב מאוד למצב הכלכלי שלי בתקופה. מחיר מניית מכרה אורניום ממוצעת לא עלה אז על 15$. כסטודנט שהרוויח קצת יותר ממשכורת מינימום בחודש, שמחתי מאוד לנצל את ההזדמנות לפתוח פוזיציה משמעותית בכל אחת מהחברות האלו. החלופה הייתה לקנות מניות יקרות יותר כמו קרן הסל שעוקבת אחר מניות האורניום, שמחיר מניה אחת שלה היה בסביבות 40$.
למה בחרתי דווקא את שלוש החברות הללו? מצאתי שני יוטיוברים שסיפרו על מניות אורניום כחלק מערוץ היוטיוב שלהם. כך נחשפתי למידע על החברות הללו. אני רושם “נחשפתי” ולא “למדתי”, מפני שמעבר לצפייה מספר פעמים בסרטונים שלהם, לא ביצעתי מחקר מעמיק עליהן.
שלוש המניות האלו התייחסו אליי היטב. החזקתי בהן עד לפני חודש וחצי בערך ומימשתי עליהן רווחים של 80-100%. הייתי יכול לממש רווחים של 150-200%, אם הייתי חכם מספיק ומוכר אותן בשיא בסביבות אפריל 2022 (כחודש לאחר פרוץ מלחמת רוסיה-אוקראינה).
אני מחשיב את ההצלחה של מניות האורניום כמזל של מתחילים. המחקר שלי עליהן היה לא קיים. אני עדיין חושב שהסיפור מאחורי ההשקעה במניות האורניום נכון. עם זאת, הסיפור לא מתקדם בגלל גופים סביבתיים ופוליטיקאים שמשפיעים על דעת הקהל ומונעים פיתוח מאסיבי של כורים להפקת אנרגיה גרעינית.
הגעתי למסקנה שאין לי עניין להשקיע בחברות שהצלחתן תלויה בגורמים שאינן בשליטתן. חיזוק למסקנה זו נראה שוב בהמשך.
5G ורכבים חשמליים- טרנדים ששווה לרכב עליהם?
פרק הזמן בין החצי השני של 2020 ועד סוף החצי הראשון של שנת 2021 התאפיין בהבטחות גדולות על טכנולוגיות שישנו את העתיד.
הופצצנו בפרסומות על פריסת רשתות 5G שהבטיחו תקשורת סלולרית מהירה בעתיד בו ברוב הזמן נהיה ספונים בבית. אליהן התווספו קונספירציות על קרינת 5G מסוכנת הגורמת להדבקה נרחבת בווירוס הקורונה ומאפשרת לביל גייטס הערמומי להשתלט לנו על המחשבות באמצעות שבבים שהוזרקו לגופנו תחת סיפור הכיסוי של חיסוני קורונה!
באותו הזמן, הכסף הקל שהעניק הממשל בארה”ב לאזרחיו המסוגרים בבתיהם, הפופולריות שצברו ברוקרים כגון רובינהוד (שאפשרו מסחר במניות ללא עמלות) והעלייה בפופולריות טכנולוגיות ברות קיימא הביאו לקפיצה מטאורית במחיר מניית טסלה שטסה ב-1000% בשנה וחצי!
באותה תקופה המשכתי להקשיב לאחד היוטיוברים שהוזכרו במניות האורניום. החלטתי שעליי לקפוץ על שתי הרכבות מהר, לפני שהן יוצאות מהתחנה.
5G ( NOK, VOD, T, VZ, CHL)
VZ, VOD, T הן ספקיות סלולר מהגדולות בעולם. NOK, הלא היא חברת נוקיה- חברה מוכרת שקרנה ירדה אבל השמיעה קולות של דחיפה לחדשנות ושיתופי פעולה בתחום ה-5G. החברה היחידה שלא שמעתי עליה לפני הייתה CHL. מאותו היוטיובר הבנתי שהיא ספקית סלולר גדולה בסין, והשוק הסיני העצום טומן בחובו פוטנציאל רווח אדיר.
מכוניות חשמליות (XPEV)
XPENG, יצרנית מכוניות חשמליות סינית, הייתה אמורה להיות המענה הזול לטסלה, האונייה שכבר הפליגה והגיעה לאמצע האוקיינוס. היא ייצרה מכוניות חשמליות במראה סקסי כמו טסלה והגדילה מכירות בסין ובאירופה. היא טמנה בתוכה את ההבטחה שהשוק הסיני העצום יוכל לספק לה רווחים עצומים, אפילו מבלי להתחשב בשוק העולמי.
בניגוד למניות האורניום, הפעם לא שיחק לי המזל.
מחקר מעמיק היה מגלה לי שמחיר מניות ה-5G האלו כמעט ולא השתנה ב-5 השנים האחרונות ושאולי אין הבטחה בטכנולגיית ה-5G. הייתי גם מגלה ששוק המכוניות החשמליות מתחיל להיות רווי. חברות רכב מסורתיות החלו לפתח דגמים חשמליים שיתחרו בטסלה על נתח השוק, ומספר חברות הרכב החשמלי הסיניות גדל כמו פטריות לאחר הגשם.
או בקיצור- מחקר יותר מעמיק על כל אחת מהחברות האלו היה מוסיף לי המון מידע וחוסך לי הרבה זמן וכסף.
אמנם לא הפסדתי עליהן המון כסף (אם בכלל), אבל החמצתי הזדמנויות רבות בשוק שהניבו תשואות גבוהות מאוד ב-2021.
את מניות ה-5G מכרתי במהלך 2021 לאחר שהבנתי שהן הבטחה ריקה מתוכן. אמנם היה יתרון בדיבידנד הגבוה שהן שילמו (מעל 5%), אך התברר שהן לא היו יותר ממלכודות דיבידנד.
פספסתי הזדמנות למכור את XPEV ברווח של 25%~. החזקתי אותה עד לאמצע שנת 2022, בתקווה לעליית מחיר בחזרה לשיא.
בסוף, מכרתי אותה בהפסד של 48%. לאחר שהגעתי למסקנה שאני לא יודע מספיק על החברה (חברות סיניות לא מחויבות בחוקי שיתוף המידע של החברות הציבוריות האמריקאיות), נמאס לי מהעובדה שהיא בסכנת מחיקה מהבורסה האמריקאית (מה שהיה מוחק לי מידית את כל ההשקעה).
נמאס לי גם מחוסר הנכונות של הממשל הסיני להסיר את הגבלות הקורונה, מה שהביא לפגיעה בכל מאפייני החברה (הבטחתי לכם שהשפעת גורמים חיצוניים שלא בשליטת החברה תחזור לשחק תפקיד).
למזלי, הגעתי למסקנות האלו בזמן, אחרת הייתי רואה את מחיר המניה צולל הרבה מעבר לנסבל.
המניות של קאת’י וודס- כוכבת השוק של 2021 (PACB, GILT)
ב-2020 עלתה כוכבת נוספת לגדולה- קאת’י וודס, שעומדת בראש בית ההשקעות ARKK INVEST. היא מנהלת מספר קרנות סל שמשקיעות בסקטורים שונים של טכנולוגיות עתידניות שצריכות להביא את המאה ה-23 אל המאה ה-21. לאחר רצף של כמה שנות עלייה רצופות ומתונות, בשנת 2020 היה נדמה שכל דבר שהיא נוגעת בו נהפך לטיל מזהב שממריא לחלל.
כל מי שנגע במניות דיבר עליה. כולם קינאו בהצלחה שלה וניסו לחקות אותה. אנשים הזרימו כספים לבית ההשקעות שלה כמו משוגעים, וכמובן שגם אני לא נשארתי חייב. כמי שנאמן להייפ בו הייתי שרוי, החלטתי שאני צריך להשקיע גם בכמה מניות נבחרות מתוך הקרנות שקאת’י מנהלת.
PACB היא חברה מתחום הגנטיקה ששואפת לפתח טכנולוגיות טיפול במחלות באופן המותאם אישית לחולה. מעבר לכך ששמעתי על המניה הזו מכמה יוטיוברים שונים, אני לא יודע למה בחרתי לקנות אותה. אני אפילו לא זוכר למה החלטתי למכור אותה. אני רק יודע שבמהלך שנת 2021 מכרתי אותה והמשכתי הלאה בחיי.
מניה שנייה מבית היוצר של קאת’י וודס היא GILT, חברה ישראלית בתחום לוויני התקשורת שקיימת כבר שני עשורים. ב-2020 מחיר המניה זינק ואני נכנסתי קצת אחרי שהמניה ירדה משיא של 21$ למניה.
את החברה גיליתי ממאמר שקראתי בו נכתב שקאת’י מקימה קרן סל עבור מניות טכנולוגיה ישראליות. הפטריוט שבי התעורר והייתי חייב לקפוץ על רכבת הטכנולוגיה שיוצאת מתחנת הסטארטאפ ניישן.
בהמשך גיליתי שזו קרן סל שמושפעת מאסטרטגיית ההשקעה של קאת’י, ולא מנוהלת על ידיה…
עם GILT המשכתי עד שנת 2022, בה החלטתי לסגור את הפוזיציה בהפסד של בערך 50%.
אצולת הדיבידנדים- המניות שמשלמות שנים (XOM, UVV, KO, RDS A)
תוך כדי 2021 גיליתי שיטה נוספת להרוויח מהשקעה בשוק ההון- דיבידנדים. זה נושא עמוק שדורש פוסט בפני עצמו והדיון סביבו ניטש כבר שנים ארוכות. בקצרה אגיד שאני אוהב דיבידנדים, ומושג ידוע בעולם הדיבידנדים הוא “אריסטוקרטיית הדיבידנד” (Dividend Aristocrats). לכינוי זה זוכות חברות שמשלמות דיבידנדים ומגדילות אותם באופן רצוף לפחות 25 שנים.
מהר מאוד ויתרתי על המניות האלו. הבנתי שאמנם הן אצולה, אבל הגדלת דיבידנד בפחות מ-1% בשנה היא מגמה לא אטרקטיבית עבורי כבעל מניות. בנוסף, ראיתי כי למרות שכל אחת מהחברות הללו שולטת כמעט ללא עוררין בתחומה, לאורך העשור האחרון כל החברות הללו נסחרו במגמה שטוחה, מה שאומר שהצפי לעליית מחיר משמעותית בעתיד נמוך מאוד.
הזדמנויות נוספות שהלכתי עליהן ב-2021 (JPM, PFE, DIS, BABA)
באופן כללי, שמעתי דיבורים על החברות הללו והחלטתי שאני רוצה. JPM ו-PFE שילמו דיבידנדים יפים שמשכו את העין שלי.
את DIS קניתי כי נסחפתי בעוד הייפ שנבע מעליות הקורונה- סטרימינג. בייחוד שירות הסטרימינג דיסני+ שהרים את מניית דיסני לשיאים. זאת למרות שהרווחים מהפארקים ומהסרטים התאפסו בין לילה בגלל הסגרים.
את BABA ראיתי כחלופה מצוינת לאמזון, שלא יכולתי להרשות לעצמי לקנות במחיר של 3000$ למניה. בנוסף, הסתמכתי הידיעה שצ’רלי מאנגר, מהמשקיעים הגדולים ביותר בעולם, החליט לקנות את המניה, למרות השמועות על מחיקה אפשרית שלה מהבורסה האמריקאית בעקבות שרירים של הממשל הסיני. אם מאנגר קונה, מי אני שאתווכח אתו?
מניות הנדל”ן- לקבל שכר דירה מבלי לשלם משכנתא (O, VTR, STOR, LAND, VICI, MPW, LTC)
אני חושב שהרבה ישראלים לא יודעים מה הן חברות ריט (REITs). כדי לתת מושג כללי, אומר כי חברות ריט מחזיקות ומנהלות נכסי נדל”ן גדולים כמו מתחמי קניות ובנייני משרדים. מניות ריט אמריקאיות מחויבות בחוק לחלק כ-90% מהרווחים שלהן כדיבידנד לבעלי המניות. עובדה זו גורמת להן לקסום למשקיעים במניות דיבידנד.
האפשרות להשקיע בנדל”ן מבלי לשעבד את עצמי למשכנתא ולקבל עליו תשלום נשמע לי נפלא. לכן, כמובן שקניתי לעצמי אסופת מניות ריט שנשמעו לי כהמלצה הכי טובה של היוטיוברים.
קרנות הסל- לגוון את תיק ההשקעות מבלי להתאמץ (FIVG, SCHD, JEPI)
זה שקר לבן, כן צריך להתאמץ למצוא קרנות סל משתלמות. FIVG היא קרן סל שמשקיעה במגוון חברות 5G (זוכרים את הטרנד?) והשקעה בה מקטינה את הסיכון שבבחירת החברות הלא מוצלחות מהסקטור. דיי מהר ויתרתי על ההשקעה בה.
JEPI ו- SCHD הן קרנות סל שידועות בתשלומי הדיבידנד שלהן, כל אחת בעלת אסטרטגיית השקעה אחרת.